Oracle ziet hoe JavaScript belangrijk blijft bij schrijvers van webapplicaties en op Java-congres JavaOne springt het bedrijf daar dan nu ook stevig op in, meldt Webwerelds zustersite Infoworld. Scripttaal JavaScript lijkt qua syntaxis een beetje op Scheme en wordt vooral door webontwikkelaars gebruikt. JavaScript wordt daarmee meer in de front-end gebruikt. Oracle's Java heeft verder niets met JavaScript van doen.

Verlengstuk voor Java

De Java-eigenaar heeft bijvoorbeeld een sessie op JavaOne staan waarin de twee met elkaar worden vergeleken om te bepalen welke van de twee de ultieme programmeertaal is. Maar interessanter: sessies over TypeScript en DukeScript die gericht zijn op Java-ontwikkelaars die clientside met JavaScript bezig zijn. Verder wordt er aandacht besteed aan open source-frameworks die de twee talen met elkaar gebruiken in dezelfde applicatie.

Het idee is om te demonstreren dat JavaScript - in de visie van Oracle - een handig verlengstuk kan zijn van Java. Forrester-analist John Rymer vertelt InfoWorld dat applicatieserver WebLogic wel aan de slag moet met JavaScript, omdat het anders relevantie dreigt te verliezen als JavaScipt populair genoeg blijft bij applicatiebouwers.


De auto is hét nieuwe connected device