Dat blijkt uit de notulen van een chatvergadering van de raad van vrijwilligers rond OpenOffice.org. Oracle vreest dat er een belangenconflict opspeelt als de leden doorgaan met OpenOffice.org.

Enkele weken geleden hebben vrijwilligers die Openoffice.org ontwikkelen en promoten een onafhankelijke stichting opgericht, The Document Foundation, die OpenOffice heeft hernoemd tot LibreOffice. LibreOffice is bedoeld als actie tegen de invloed van de eigenaar op het kantoorpakket. Na de overname van Sun was Oracle dat. De Document Foundation wordt al gesteund door onder meer Google, Novell en Red Hat. The Document Foundation heeft Oracle uitgenodigd om mee te doen met het project, maar Oracle verklaarde vervolgens dat OpenOffice.org onder de eigen vlag verder zou gaan.

Oracle

OpenOffice is ontstaan toen Sun in 1999 StarDivision kocht, en de code van StarOffice een jaar later open source maakte. Sindsdien heeft Sun de ontwikkeling van OpenOffice gesteund en is de officesuite redelijk populair geworden. Maar onlangs lijfde Oracle Sun Microsystems in. Sindsdien heeft Oracle een slechte naam gekregen in de open source wereld, doordat het Google heeft aangeklaagd voor schendingen van Java-patenten in Android en doordat Oracle effectief de stekker uit OpenSolaris heeft getrokken.