Van het bedrag gaat 100 miljoen dollar naar goede doelen. Ellison mag het bedrag de komende vijf jaar naar eigen inzicht over charitatieve instellingen verdelen. De rest van het bedrag is bestemd voor de vergoeding van advocatenkosten, zo meldt CNet.

Een groep boze beleggers spande in 2001 een rechtszaak aan tegen Ellison. Zij beschuldigden de Oracle-topman van handel met voorkennis. Hij verkocht aandelen terwijl hij wist dat de omzet van zijn bedrijf zou tegenvallen.

Ellison bood in september aan om de zaak te schikken middels een gift van 100 miljoen dollar aan goede doelen. De rechter stemde echter niet met dit voorstel in, omdat de juridische kosten voor rekening van Oracle zouden komen – een extra kostenpost voor de aandeelhouders van het softwarebedrijf.

Nu gaat Ellison (zelf de grootste aandeelhouder van Oracle) de advocatenkosten uit eigen zak betalen. Ellison heeft een vermogen van 17 miljard dollar.

Ellisons belang in Oracle is ook de reden dat hij het schikkingsbedrag niet overmaakt aan het bedrijf. "Omdat Ellison een kwart van de aandelen heeft, zou zo'n directe betaling ten goede komen aan hemzelf", aldus Joseph Tabacco, advocaat van de aandeelhouders, tegenover CNet.