Oracle heeft in een intern bericht zeer uitvoerig zijn plannen met Solaris uit de doeken gedaan. De commerciële toepassingen van het besturingssysteem, in combinatie met de eveneens via de overname van Sun Microsystems verkregen hardware, hebben daarin voorrang. Oracle zegt zijn focus te hebben op Solaris 11, dat na de jaarwisseling moet uitkomen. Nieuwe of ge-update code voor OpenSolaris wordt niet meer vrijgegeven.

Plannen uitgelekt

De interne memo is gelekt naar de mailinglijst van OpenSolaris. De daarop aangesloten ontwikkelaars van het open source-besturingssysteem reageren woedend. “Daar gaan mijn jaren aan inspanning in OpenSolaris”, is een van de reacties. Ontwikkellaar Steven Stallion zegt in een blogpost woedend dat de open source-ontwikkelaars blijkbaar al hun inspanningen hebben gedaan om een bedrijf daar vervolgens de vruchten van te laten plukken.

Overigens zag de OpenSolaris-gemeenschap de bui al een klein beetje hangen. Vorige maand nog dreigde het bestuur van OpenSolaris al met aftreden indien Oracle niet snel met meer duidelijkheid zou komen. Ironisch genoeg had het bestuur de deadline voor deze eis om opheldering gesteld op 16 augustus, vandaag.

Oracle wil wel klanten hebben

Oracle zegt in de memo wel dat het met Solaris 11 Express wil komen. Die 'light uitvoering' moet gebruikers van OpenSolaris een overstapmogelijkheid bieden. Van daaruit zouden bedrijven uiteindelijk naar de commerciële versie van Solaris 11 kunnen gaan. Daarmee haalt Oracle op termijn weer (betalende) klanten mee binnen.

Alle code in Solaris die eerder is uitgegeven onder de Common Development and Distribution License van Sun Microsystems, blijft die licentie houden, zegt Oracle. Sun heeft Solaris in 2005 aan de open source-gemeenschap gegeven. Het bedrijf heeft zelfs nieuwe technologie, zoals het geavanceerde bestandssysteem ZFS, eerder in OpenSolaris geïmplementeerd dan in het eigen commerciële product.

Concurrentie uitschakelen

Die voorsprong van de open source-variant is één van de redenen dat Oracle afwil van het OpenSolaris-project. Het kan niet zo zijn dat concurrenten eerder beschikken over nieuwe technologie binnen Solaris dan Oracle zelf, zo redeneert het bedrijf.

Het is de tweede maal in enkele dagen tijd dat Oracle ten strijde trekt tegen de open source-gemeenschap. Vorige week verklaarde de softwaregigant dat het Google wil aanpakken voor het schenden van rechten op Java in Android. Java is net als Solaris eigendom van Oracle na de overname van Sun Microsystems. De nieuwe eigenaar claimt dat Google zowel patenten als auteursrechten schendt met zijn Java-implementatie in smartphonebesturingssysteem Android.