De softwarereus laat sales partners en distributeurs weten dat het zowel de ontwikkeling van Virtual Irons bestaande producten als de levering aan nieuwe klanten opschort. Dit meldt The Register op basis van de brieven die Oracle aan partners en distributeurs stuurt. Het relatief kleine Virtual Iron is vorige maand ingelijfd door het kooplustige Oracle.

Per 1 juli

In een andere brief aan partners van Virtual Iron zou Oracle die bedrijven verbieden om nog nieuwe licenties te leveren na het einde van deze maand. Met ingang van juli is de virtualisatiesoftware van Virtual Iron niet meer verkrijgbaar. Dit geldt ook voor huidige klanten. Bovendien mag er tot 30 juni alleen nog onder bepaalde omstandigheden worden geleverd aan Virtual Iron-klanten. Bijvoorbeeld als dat bedrijven zijn die na die eenmalige levering geen aanvullende softwarelicenties meer zouden willen.

Oracle wil de virtualisatietechnologie van dit overgenomen bedrijf samensmelten met zijn eigen virtualisatiesoftware. Beide zijn gebaseerd op het open source Xen-platform. Het bedrijf daarachter, XenSource, is in augustus 2007 overgenomen door Citrix. Het is in theorie nog mogelijk dat Oracle bestaande Virtual Iron-gebruikers zelf wil voorzien van licenties. De uitgelekte brieven aan partnerbedrijven bevatten geen informatie, in bevestigende of ontkennende zin, hierover.

Overname Sun

Ondertussen is Oracle druk doende Sun Microsystems in te lijven. Die leverancier van software en Unix-servers blijkt het nog wat slechter te doen dan voorheen. Het verlies van Sun neemt toe door inzakkende verkoop in het eind maart afgesloten kwartaal en door de kosten van de lopende reorganisatie. De verkoop is met 20 procent afgenomen en levert Sun daarmee een verlies van 201 miljoen dollar op. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder lag het verlies op slechts 34 miljoen dollar. De omzet is uitgekomen op 2,61 miljard, maar financieel analisten hadden op 2,86 miljard gerekend.

Verder gaan er geruchten dat Oracle de hardwaretak van Sun kwijt wil. Het is eerder al aan het licht gekomen dat de koper de serverhardware van Sun eigenlijk niet wilde hebben. Net daarvoor had Oracle-ceo Larry Ellison nog trouw beloofd aan de Sun-hardware. Volgens nieuwe geruchten is Oracle nu toch bezig andere bedrijven te polsen om Suns hardware-activiteiten weer door te verkopen.

Verliezen

De financiële resultaten van Oracle zelf staan ook onder druk. Er is weliswaar geen sprake van verlies, maar zowel omzet als winst zouden afgelopen kwartaal een flinke deuk hebben opgelopen. Het gaat volgens financieel analisten niet over afnemende groei maar echt over dalingen van omzet en winst. Zo wordt er voorspeld dat de inkomsten uit nieuwe softwarelicenties bijna een kwart zijn afgenomen.

Oracle heeft zelf al laten weten dat het voor die inkomstenbron een omzetdaling van 17 tot 27 procent verwacht. Het bedrijf maakt morgen zijn cijfers voor het vierde kwartaal van zijn boekjaar bekend.