Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktanalist Gartner over 2013. Microsoft blijft de onbetwiste leider op plek één. Het bedrijf draait qua software een omzet van 65,7 miljard dollar. Maar daaar achter is een spannende strijd ontstaan tussen IBM en Oracle. Laatstgenoemde neemt nu plek twee over van rivaal IBM.

Oracle's softwaredivisie draait een jaaromzet 29,6 miljard dollar. Bij IBM, dat ook uit hardware en diensten veel poen binnenhaalt, was de softwareomzet afgelopen jaar 29,1 miljard dollar. Daarachter op plek vier staat SAP met 18,5 miljard dollar. Gartners top 10 wordt verder gevuld met Symantec, EMC, Hewlett-Packard, VMware, CA Technologies en Salesforce.com.

Opkomst SaaS

Wat betreft de mondiale uitgaven aan software is er een positieve trend zichtbaar. Dankzij een stijging van 4,8 procent is er in 2013 voor in totaal 407,3 miljard in software geïnvesteerd. Het zijn vooral de ontwikkelde landen die hiervoor zorgen, aangezien opkomende markten nog altijd ver achter blijven, concludeert Gartner.

Verder heeft SaaS (software as a service) steeds meer impact. Voor het eerste haalde een SaaS-leverancier -Salesforce.com met 3,8 miljard dollar- de omzet top 10. Daarnaast zit Salesforce.com nu bij de 5 grootste leveranciers van softwareapplicaties.