Op de website van Sun/Oracle staat op het moment van schrijven van dit artikel nog steeds : ‘Get it now. FREE’. Maar na doorklikken wordt er verzocht 90 dollar te betalen per gebruiker, plus een servicecontract van 20 dollar per jaar. En de minimale afname is bovendien voor honderd gebruikers. In totaal staat de teller dan op 11.000 dollar voor het eerste jaar en 2000 dollar voor elk volgend jaar.

De plugin maakt het voor gebruikers van Microsoft Office mogelijk om ODF 1.2 documenten te lezen, te bewerken en op te slaan. Microsoft heeft in SP 2 van Office 2007 ook de mogelijkheid ingebouwd om met ODF om te gaan, maar die functionaliteit is blijven steken bij ODF 1.0. Bovendien is de plugin ook goed voor Office 2003, XP en 2000.

Niet open source

De plugin van Sun is nooit open source geweest, dus Oracle komt hiermee niet terug op beloften die het daarover heeft gemaakt, zo heeft het bedrijf verklaard tegenover The H, dat deze verandering heeft opgemerkt. Toch blijft vooral het forse bedrag opmerkelijk voor een plugin, die bijna even duur is als de Home editie van Microsoft Office.

Bron: Techworld.nl