Het gaat echter niet om een heuse schikking. Google wil Oracle een schadevergoeding en percentages betalen als het aanklagende bedrijf daadwerkelijk patentinbreuk weet te bewijzen. Het voorstel om Android-inkomsten - op kleine en beperkte schaal - te delen, is dus alleen van toepassing als Oracle de rechtszaak weet te winnen.

Afkopen

Bij het aanbod van inkomstendeling en 2,8 miljoen aan compensatie eist Google wel dat daarmee de kous af is. Geen aanvullende schadeclaims, geen verkoopverbod, en andere juridische eisen. Oracle heeft dit voorstel geweigerd, blijkt uit rechtbankdocumenten (ingebed onderaan dit artikel). Het stelt dat er zeker 4,5 miljoen dollar aan schade is geleden. Het bedrijf dat Java-maker Sun Microsystems heeft overgenomen, stuurt definitief aan op de rechtszaak.

De eerste zitting over de vermeende schending van auteursrechten en patenten op Java begint 19 april, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG. De zaak draait om Google's eigen Java virtual machine Dalvik, die de basis is voor Android-apps. Oracle heeft in de voorbereidingen voor de zitting echter al ammunitie verloren: diverse patentclaims zijn afgewezen en teruggetrokken uit de rechtszaak.

Patenten verlopen

Saillant detail is nog dat één van de overgebleven Java-patenten eind dit jaar verloopt. Google heeft in zijn afgewezen aanbod verklaard 2,7 miljoen dollar schadevergoeding te willen betalen voor mogelijke schending van dat octrooi. Een ander overgebleven patent van Oracle verloopt in april 2018. Android-maker Google schat de compensatie daarvoor in op 800.000 dollar.

Daarnaast heeft Google een percentage van zijn Android-inkomsten, uit advertenties, aangeboden. Voor het eerstgenoemde patent zou dit 0,5 procent van de inkomsten zijn, voor het tweede 0,15 procent. Beide percentages zijn dan voor een royalty op de bewuste patenten, en de betaling zou lopen tot de octrooien vervallen.

Oracle's afwijzing van Google's 'afkoopvoorstel': Google, Oracle negotiate potential damages