De bekende Oracle Database, maar ook middlewareserver WebLogic en de Java Development Kit (JDK) zijn nu beschikbaar draaiend op Microsofts Windows Azure. De cloudaanbieder biedt hiervoor een gratis preview compleet met onderliggende Windows Server-VM (virtual machine), die dan draait in de Azure-cloud.

Publieke en private clouds

Oracle biedt eenzelfde optie maar dan met Linux. Gebruikers moeten in dit laatste geval zelf zorgen voor een valide licentie voor dat besturingssysteem. Microsoft geeft zowel de optie voor een eigen, al aangeschafte licentie als de mogelijkheid van een cloud-meegeleverde licentie voor Windows Server.

De entree van Oracle in de Microsoft-cloud is niet alleen bestemd voor grootzakelijke eindgebruikers, maar ook voor andere softwareontwikkelaars die dan hun producten kunnen baseren op deze ondergrond.

Hierbij voorzien Oracle en Microsoft niet alleen in publieke clouds, maar ook in support voor privé-clouds. "Klanten die Java, Oracle WebLogic Server en Oracle Database gebruiken, hebben nu de flexibiliteit om die software draaien op Windows Azure en Windows Hyper-V", blogt Windows Server-topman Brad Anderson. Hyper-V is Microsofts virtualisatiesoftware die het meelevert in zijn serverbesturingssysteem wat bedrijven in hun eigen datacenters kunnen gebruiken.

Waar Microsoft en Oracle elkaar jarenlang flink hebben beconcurreerd, zoeken ze nu meer toenadering. In de cloud kruipen ze dicht tegen elkaar aan, net zoals Oracle trouwens doet met met cloudconcurrent Salesforce.com. De klant profiteert hiervan. Lees ook: Klant grote winnaar in Microsoft-Oracle deal.

Rivalen omarmen elkaar

De twee softwarereuzen consummeren hiermee de vergaande samenwerking die ze eind juni dit jaar hebben gesloten. De beschikbaarheid van Oracle's grootzakelijke software op Windows Azure is aangekondigd op Oracle's gebruikersbijeenkomst OpenWorld, waar Anderson als eerste Microsoft-topman ooit een openingstoespraak houdt: