Edward Screven, hoofdarchitect van Oracle, maakte zondag op Openworld bekend dat Oracle niet alleen de enterprise editie van MySQL gaat verbeteren. De databasereus blijft ook de open source versie van de software onderhouden en verbeteren. Oracle brengt eind dit jaar versie 5.5 van MySQL uit. Die versie zou vooral prestatieverbeteringen met zich meebrengen.

Gefocust

“Sommige mensen dachten dat we MySQL wilden lozen toen we Sun Microsystems kochten”, zegt Screven. “Het tegengestelde is waar: we zijn er op gefocust om MySQL beter te maken”. Screven benadrukt dat de GPL-versie van de databasesoftware daar ook bij hoort.

Die verklaring volgt op de doodssteek die Oracle toebracht aan OpenSolaris. In de ogen van veel mensen bevestigde dat opnieuw dat Oracle alles behalve geïnteresseerd is in open source en dat het bedrijf juist alle open-source activiteiten zou willen stoppen. Het kost Oracle immers geld maar levert niets op.

Strategie

Volgens Screven heeft Oracle wel degelijk iets aan open-source software. “MySQL, virtuele machines, Apache en Glassfish. We gebruiken juist veel open source software die onze strategie van het leveren van open, geïntegreerde oplossingen ondersteunen.”

Hoewel MySQL blijft bestaan gaat Oracle wel wat aan de strategie van de database wijzigen. Volgens Screven gaat Oracle MySQL namelijk verbeteren voor het domein waar het toe behoort. Dat is niet het web, waar MySQL al enorm is, maar de markt voor zakelijke databases.

OpenJDK

Oracle maakte vorige week al bekend dat ze ook OpenJDK zouden behouden. Ontwikkelaars zouden zich zorgen maken over de voortgang van het open-source project dat door Sun ondersteund werd. Volgens Henrik Ståhl verwelkomt Oracle nieuwe deelnemers aan het project en blijft Oracle het programma ondersteunen.