Orange introduceert op 17 oktober de dienst Unique. Abonnees kunnen hierbij met een speciaal mobieltje binnenshuis via wifi bellen en buitenshuis via het gsm-netwerk. De verbinding wordt naadloos geregeld door de Livebox, de router van Orange.

Wat abonnees nodig hebben voor Unique is een ADSL Family-abonnement met voip, een mobiel abonnement van Orange en een mobieltje dat unlicensed mobile access-technologie (uma) ondersteunt.

Het wifi-bereik binnenshuis varieert van tien tot dertig meter. Daarbinnen belt iemand via zijn mobiele toestel tegen een tarief vanaf 0,025 euro per minuut. Daarbuiten gelden de mobiele tarieven. Wel rekent Orange bij het wifi-gesprek een starttarief van 6 cent per gesprek. Alleen bij het uitgebreide pakket, dat voor 10 euro per maand aangeschaft kan worden, vervalt het starttarief.

Wie met zijn vaste telefoon naar een Unique-gebruiker belt, betaalt - ook als die persoon thuis is - het tarief van vast naar mobiel. Wie ervoor wil zorgen dat bellers wel het goedkopere vaste tarief betalen, kan naast Unique zijn KPN-abonnement behouden. "Het hangt van je gebruikersprofiel af of je je KPN-abonnement opzegt of niet", denkt Gauthier. "Voor families die veel thuis zijn, is dat interessant." In één huis kunnen maximaal drie Unique-gesprekken tegelijk worden gevoerd.

Volgens France Telecom-directeur Didier Lombard draait alles bij Unique om 'eenvoud'. "We hebben gekozen voor eenvoudige telefoons en een eenvoudige manier van bellen", zo zei hij maandag. Unique is overigens alleen beschikbaar in het gebied in Nederland waar provider Orange (voorheen Wanadoo) dekking heeft.

Spreiding

Unique wordt als eerste in Frankrijk geïntroduceerd. Op 5 oktober gaat daar de dienst van start onder de naam 'Unik'. Op 17 oktober volgt Nederland, in november volgt de lancering in Groot-Brittannië. Volgend jaar volgen ook Spanje en Polen. Bij de Nederlandse lancering zijn er twee toestellen beschikbaar die de uma-technologie ondersteunen, de Nokia 6136 en de Samsung P200.

De eerste klanten die op Unique overstappen zijn volgens Orange Nederland-directeur Yves Gauthier vooral abonnees die nu al een Livebox thuis hebben staan. Dat zijn er ongeveer 140.000 in Nederland.

De dienst verschilt van de dienst die T-Mobile onlangs heeft aangekondigd. T-Mobile Nederland start binnenkort met een dienst waarbij gebruikers thuis met hun mobiele telefoon tegen gereduceerde tarieven bellen die overeenkomen met de huidige vaste tarieven van KPN.

De dienst van Orange verschilt van die van T-Mobile, benadrukt Orange-woordvoerster Dianne Potters. "Orange gebruikt andere technologie voor het bellen binnenshuis, namelijk wifi in plaats van gsm. Bij T-Mobile gaat het alleen om een andere prijsstructuur."