Deutsche Telekom betaalt voor Orange Nederland 1,33 miljard euro. De overname werd onlangs al goedgekeurd door de Europese Unie.

De overname kwam begin juni aan het licht kort nadat France Telecom de Nederlandse tak van Orange in de etalage had gezet. Door de overname komen de twee kleinste mobiele telecomproviders in Nederland, T-Mobile en Orange, onder de vleugels van Deutsche Telekom. Orange en T-Mobile hebben nu een gezamenlijk marktaandeel van 27 procent, zo stellen de bedrijven.

Met de overname hoopt Deutsche Telekom de komende jaren ongeveer 1 miljard euro te besparen op onder meer de marketingkosten.

Orange Nederland lijdt al enige jaren verliezen en slaagt er niet in om een serieuze concurrent van KPN en Vodafone te worden. Orange heeft in Nederland ongeveer 2 miljoen mobiele klanten en 554.000 internetklanten. T-Mobile heeft in Nederland 2,6 miljoen mobiele gebruikers en behaalde vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro.

Te groot

Volgens T-Mobile Nederland-directeur Niek Jan van Damme is de markt in Nederland te groot voor vier of vijf spelers. "Orange en T-Mobile waren los niet sterk genoeg om een serieuze speler te zijn naast KPN en Vodafone", zo zei hij vrijdagmiddag in een persconferentie.

De netwerken en winkels van T-Mobile en Orange zullen worden samengevoegd. Daarvoor denkt het bedrijf maximaal twee jaar nodig te hebben. "Wat daarna ontstaat is het 'nieuwe T-Mobile'", aldus Van Damme.

Maandag 1 oktober, als de werkelijke aandelenoverdracht plaatsvindt, wordt het sociale plan uit de doeken gedaan. Tot die tijd wil Van Damme alleen kwijt dat er op korte termijn geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

"We proberen de mensen binnen te houden, maar uiteindelijk bestaat de mogelijkheid dat er toch gesneden moet worden. Dat zal dan vooral gebeuren op de afdelingen die niet direct in contact met de klant staan, zoals marketing en het management", aldus Van Damme.