Websites als www.beltegoedcashen.nl maken het mogelijk om een groot deel van je beltegoed over te hevelen naar je bankrekening. Voor elk gesprek naar een speciaal 0900-nummer dat 1,30 euro per gesprek kost, ontvangt de beller 84 cent op zijn bankrekening. De resterende 46 cent is voor de exploitanten en de fiscus.

De Volkskrant meldt dat Orange juridische stappen overweegt tegen beltegoedcashen.nl en vergelijkbare websites. Een woordvoerder van Orange noemt de praktijken 'regelrechte fraude', aldus de krant. De telecomboer spreekt van fraude omdat de officiële voorwaarden stellen dat het verboden is om beltegoed contant uit te keren.

Al snel kregen handige jongens in de gaten dat het cashen van beltegoed erg lucratief kon zijn. Er werden massaal nieuwe prepaidpakketten ingekocht. Veel gsm-providers adverteren immers met gratis beltegoed bij aanschaf van een prepaidpakket. Zo biedt Orange een nieuwe prepaidklant 15 euro gratis beltegoed. Veel van de bij de prepaidpakketten geleverde simkaarten eindigden echter snel in de vuilnisbak, nadat het gratis beltegoed via sites als beltegoedcashen.nl was omgezet in banksaldo.

Volgens de Volkskrant zijn de providers waarschijnlijk voor tonnen benadeeld. Orange blokkeerde een aantal 0900-nummers, waaronder dat van de gewraakte website, voor prepaidbellers en maakte het aanvragen van het gratis beltegoed alleen nog schriftelijk mogelijk.

Terwijl Orange voorop gaat in de strijd van de belbedrijven tegen websites die het cashen van beltegoed mogelijk maken, lijkt beltegoedcashen.nl in het nauw gedreven te worden door boze gebruikers van de dienst. Sinds februari schijnt het bedrijf opgebelde tegoeden niet meer uit te keren en ook telefoontjes en e-mails worden niet beantwoord.