Vorige week trok tv-programma Zembla de beerput van frauduleuze ICT-deals open, met jarenlang gekonkel bij Ordina als voorbeeld. Het concern stelde in een reactie dat er geen onregelmatigheden waren aangetroffen bij een eerste onderzoek.

Maar nu meldt het dat "in enkele gevallen sprake is geweest van ongepast gedrag van een beperkt aantal personen", waaronder het delen van vertrouwelijke informatie. Ook het deleten van een e-mail duidt op mogelijk ongeoorloofd gedrag.

Disciplinaire maatregelen

De meeste van de 'verdachte' medewerkers werken al niet meer bij het bedrijf, anderen worden nog onderzocht. "Ongepast gedrag past niet binnen Ordina. Het wordt niet getolereerd. Tegen medewerkers die ongepast gedrag hebben getoond worden disciplinaire maatregelen genomen", sust het concern, dat verder benadrukt dat dit allemaal speelde voor 2009. "Toen was de huidige Raad van Bestuur niet in functie bij Ordina".

Verschillende instanties doen inmiddels onderzoek naar fraude bij ICT-aanbestedingen, waaronder ACM en het Openbaar Ministerie.

Hoe groot de beerput is moet nog blijken, maar de analogie met de bouwfraude is gelegd. Lees: Aanbestedingsfraude Ordina is topje van de ijsberg Meer weten? Bekijk het volledige ICTfaal dossier