Het tv-programma Zembla zegt van een klokkenluider duizenden documenten en e-mails te hebben gehad die in de organisatie van Ordina rondgingen. Die documenten zouden onder meer wijzen op een lek vanuit het ministerie waardoor Ordina voordeel zou hebben gehad bij aanbestedingen door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het ministerie heeft na kennisname van die informatie een melding ervan gedaan bij de Autoriteit Consument en Markt. Minister Opstelten heeft de Tweede Kamer laten weten een intern onderzoek te doen naar de integriteit binnen zijn ministerie. Ordina heeft een onderzoek laten doen door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en zegt daaruit nog geen aanwijzingen te hebben gevonden voor onregelmatigheden.

Ook in Rotterdam ongeregelmatigheden

Die veronderstelde onregelmatigheden zouden zich hebben voorgedaan in de periode 2005 tot 2010. Niet alleen in het geval van aanbestedingen door het ministerie is er wat aan de hand, ook in aanbestedingen door de gemeente Rotterdam zouden zich onregelmatigheden hebben voorgedaan. Daar is inmiddels een ambtenaar geschorst en wordt een onderzoek ingesteld.

In Rotterdam gaat het om een groot softwareproject uit 2009, waarbij Ordina voorafgaande aan de aanbesteding een conceptbestek van de gemeente Rotterdam in handen kreeg. Het project had een omvang van enkele miljoenen. Een eerder Rotterdams project zou stiekem en met goedkeuring van de gemeente onderling zijn verdeeld door Capgemini, LogicaCMG en Ordina.

D66: dit is corruptie

De Tweede Kamer-fractie van D66 heeft bij monde van Kees Verhoeven inmiddels gereageerd. "Dit is corruptie en doet sterk denken aan de bouwfraude. Door op deze manier vals te spelen, zet je ook andere bedrijven die wel eerlijk zijn buitenspel. Uiteindelijk betaalt de burger de rekening."

Vorig weekend meldde Zembla al dat een inlichtingenofficier in 2009 vanuit Kamp Holland in het Afghaanse Uruzgan vertrouwelijke informatie over ict-systemen van Defensie doorspeelde aan zijn werkgever Ordina. Het bedrijf had daar commercieel gewin bij kunnen hebben.

Zembla zendt vanavond uit vanaf 20.25 uur op NPO 2.