De vijf belangenorganisaties zijn de voordurende problemen met de elektronische kaart zat en zeggen collectief het vertrouwen in de geplaagde project op. Na vier jaar hebben ze de balans opgemaakt en zijn tot de conclusie gekomen dat 'verder praten zinloos is'. De organisaties trekken zich per direct terug uit het 'Landelijk consumentenoverleg OV-chipkaart'.

Alleen maar nadelen

"We vragen de Staatssecretaris om de stekker uit de OV-chipkaart te trekken", aldus de woordvoerster van de Consumentenbond tegenover Webwereld. "Dan gaan we met z'n allen uithuilen en opnieuw beginnen."

Volgens de belangengroepen is de elektronische kaart in zijn huidige vorm onhoudbaar. "Niet alleen biedt de OV-chipkaart reizigers geen voordelen, het lijkt er zelfs op dat het elektronische kaartje de consument alleen maar nadelen biedt."

Steeds meer problemen

Knelpunten als prijs, privacy en praktische problemen rond overstappen zijn na vier jaar nog niet opgelost, stellen de betrokken organisaties. "De voortdurende stroom van nieuwe problemen en het niet oplossen van eerdere problemen hebben ervoor gezorgd dat de consumentenvertegenwoordigers de hoop op een goede afloop hebben verloren."

De beveilingsproblemen die het afgelopen jaar aan het licht kwamen, spelen een belangrijke rol in het besluit. "Afgelopen jaar bleek de chip op de ov-chipkaart te kraken. De voortdurende stroom van nieuwe problemen en het niet oplossen van eerdere problemen heeft ervoor gezorgd dat de consumentenvertegenwoordigers de hoop op een goede afloop hebben verloren", stelt de gelegenheidscoalitie.

De organisaties blijven bovendien bij hun eis dat de strippenkaart er niet voortijdig uit mag. "We zijn voorstander van een duaal systeem: de strippenkaart [en treinkaartje] moet blijven totdat de voordelen van de OV-chipkaart overtuigend in de praktijk zijn bewezen", aldus de zegsvrouw van de Consumentenbond.

Crisisberaad

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt in reactie 'verrast' te zijn door de actie van de consumentenorganisaties. "Op zich zijn de meeste geuite bezwaren niet nieuw. De Staatssecretaris gaat nu zo snel mogelijk de Regiegroep van decentrale overheden en aandeelhouders bijeen roepen om te bespreken hoe dit heeft kunnen gebeuren", aldus de zegsvrouw van de Staatssecretaris Huizinga tegen Webwereld. "We gaan snel kijken of we deze vertrouwenbreuk kunnen herstellen."

Het departement benadrukt dat het ook voor de Staatssecretaris van groot belang is dat de strippenkaart pas van de markt verdwijnt als de OV-chipkaart goed functioneert. "De strippenkaart wordt uitgezet als zij er vertrouwen in heeft."