Dat vertelde Apple's softwarebaas Bertrand Serlet op het ontwikkelaarscongres WWDC in San Francisco. Zoals eerder bericht, heet OS X 10.6 inderdaad Snow Leopard, maar het OS zal niet in januari maar ergens medio 2009 uitkomen.

Mac bij bedrijven

Serlet bevestigt onomwonden dat Snow Leopard geen omvangrijke nieuwigheden zal bevatten. "We streven er voortdurend naar om het gebruiksgemak nog verder te verbeteren en hebben daarom het toevoegen van nieuwe functies tijdelijk op een laag pitje gezet, zodat we ons kunnen concentreren op het perfectioneren van het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld", aldus Serlet.

Apple wil duidelijk meer voet tussen de deur krijgen bij bedrijven, want voor het eerst zijn de programma's Mail, iCal en Adresboek native voorzien van ondersteuning voor Microsoft Exchange 2007.

CPU en GPU optimalisatie

Daarnaast concentreert Cupertino zich op prestatie en snelheid. Snow Leopard bevat nieuwe technologie met de codenaam "Grand Central" die 'ongeëvenaarde ondersteuning' voor processors met meerdere kernen biedt. Dit moet het voor softwareontwikkelaars eenvoudiger maken om Macs met meerdere processorkernen te benutten.

Bovendien introduceert Apple een nieuwe programmeertaal, OpenCL (Open Computing Language) om niet alleen van de rekenkracht van CPU's maar van GPU's (graphic processing units) te profiteren. OpenCL is 'een technologie die alle programma's toegang geeft tot de gigaflops aan GPU-verwerkingskracht waarvan tot nu toe alleen grafische programma's konden profiteren', zo stelt het bedrijf. OpenCL is gebaseerd op de programmeertaal C en is voorgedragen als een open standaard.

Apple gaf weinig details over de technologie, maar het lijkt erop dat OS X grafische processors wil inzetten voor zware rekentaken. Grafische processors zijn bijvoorbeeld erg bekwaam in het uitvoeren van zogenaamde floating point berekeningen. Dergelijke taken komen veel voor bij het renderen van animaties en analyses van grote hoeveelheden data uit bijvoorbeeld databases of spreadsheets.

SquirrelFish

OS X 10.6 zal zijn voorzien van de nieuwe QuickTime X-technologie, die is gebaseerd op mediatechnologie afkomstig uit het afgeslankte OS X van de iPhone. QuickTime X is geoptimaliseerd voor moderne audio- en videostructuren en kan daardoor media uiterst efficiënt afspelen.

Apple belooft ook dat haar browser, Safari, tegen die tijd een nu nog experimentele maar razendsnelle JavaScript engine zal hebben. De zogenaamde 'bytecode' engine, genaamd SquirrelFish, in momenteel in ontwikkeling bij het WebKit-team en belooft de snelste implementatie van JavaScript ooit.