De voormalige IBM-werknemer staat te boek als 'vader van OS/2'. Hij heeft in de jaren tachtig gewerkt aan het grafische pc-besturingssysteem van de oorspronkelijke pc-maker. Daarvóór heeft hij nog het overzicht gevoerd over IBM's uitvoering (IBM DOS) van MS-DOS. Dat commandline-besturingssysteem is geheel door Microsoft ontwikkeld, maar wel naar de vereisten van de computerreus.

Windows' Terminal Server

In 1989 is Iacobucci uit dienst getreden bij IBM en heeft hij thin client pc-pionier Citrix opgericht. Dat bedrijf heeft de visie van server-based computing naar het pc-platform gebracht. In 1997 heeft de voormalige OS/2-ontwikkelaar een vijfjarige deal gesloten met Microsoft om Citrix' multi-user technologie op te nemen in Windows NT Server.

Tijdens zijn IBM-samenwerking met Microsoft is hij door laatstgenoemde nog gevraagd om CTO voor netwerken te worden, weet Webwerelds Amerikaanse zustersite Network World te melden. Hij heeft dat aanbod afgeslagen. Iacobucci heeft Citrix in 2000 verlaten om on-demand luxe vliegtuigmaatschappij DayJet op te zetten.

Van vliegtuigen naar Big Data

Die in 2008 opgeheven firma gebruikte complexe analysesoftware om optimale vliegschema's en routes voor zijn zakelijke jets te bepalen. Een jaar na het neergaan van DayJet heeft de OS/2-vader zich gestort op Big Data en desktopvirtualisatie met zijn nieuwste bedrijf VirtualWorks.

Vorige maand is de IT-ondernemer daar afgetreden als CEO vanwege zijn gezondheid. Hij vocht al 16 maanden tegen kanker. Iacobucci is gisteren begraven. Op de door zijn vrouw opgezette site Remembering Ed wordt de IT-visionair herdacht.