Pc-schepper IBM kondigde OS/2 aan in april 1987, als opvolger voor PC-Dos, de uitvoering van Microsofts MS-Dos voor IBM-pc's. De computerreus wilde zijn computers voor persoonlijk gebruik voorzien van een serieuzer, betrouwbaarder besturingssysteem dan Dos. Tegelijk wilde IBM zich daarmee ontdoen van pc-concurrenten die óók MS-Dos mochten leveren. Toch zette het bedrijf voor de ontwikkeling van OS/2 wel Microsoft in.

Dos-rechten en pc-klonen

Het bedrijf van Bill Gates had bij Dos de sluwe zet gedaan dat de rechten op die software bij Microsoft blijven. Daardoor kon het fabrikanten van zogeheten pc-klonen een licentie verkopen op dit compatibele besturingssysteem, zodat hun computers konden inhaken op het ecosysteem van Dos-applicaties. Dat heeft IBM flink wat hardwareverkopen gescheeld.

Voor OS/2 hield de maker van de oorspronkelijke pc de touwtjes strakker in handen. Het pc-besturingssysteem bood geavanceerde functies als geheugenbescherming, zodat een crashende applicatie niet de hele computer onderuit haalde. Daarnaast had OS/2 de mogelijkheid om applicaties geschreven voor Windows 3.1 te draaien, volgens sommigen beter dan Windows zelf dat deed.

Windows NT en eComStation

Uiteindelijk is de samenwerking met Microsoft stukgelopen. Onder meer doordat de Dos-maker tegelijkertijd aan een eigen zwaarder besturingssysteem werkte. Terwijl de gewone variant van Windows de prijsconcurrentie met OS/2 aanging, werkte Microsoft aan meer volwaardige OS/2-tegenhanger. Dat zwaardere, betrouwbaardere besturingssysteem is Windows NT (New Technology) geworden, waarvan de kernel sinds Windows XP ook dienst doet voor de consumentenlijn.

Na jarenlang kwakkelen, is OS/2 eind 2006 definitief met pensioen gestuurd door IBM. Eerst is eind 2005 de ontwikkeling en verkoop gestaakt. Eind 2006 is ook de support vervallen. IBM-partner Serenity Systems International heeft de OS/2-nalatenschap overgenomen en biedt zijn compatibele eComStation-besturingssysteem. De huidige versie 2.1 kwam in mei vorig jaar uit. Een demo-cd van eComStation 1.2, die stamt uit 2004, is te downloaden.

OS/2 is mede door Microsoft ontwikkeld en had geavanceerde functies zoals spraakherkenning, videoopname en -vertoning, een meegeleverde webbrowser en de mogelijkheid Windows-applicaties te draaien. Het besturingssysteem (sinds versie 3 getooid met de naamstoevoeging 'Warp') leeft voort in de vorm van de eComStation, die een wat moderner uiterlijk heeft.

Screenshots via ToastyTech en OSXbook.