Zestien jaar na het instorten van de socialistische heilstaat, maakt de registratie van domeinen die eindigen op .su een enorme groei door. Bloggers, ondernemers en idealistische communisten vormen een kleine, maar snel groeiende online gemeenschap die vecht tegen iedere poging om het online bestaan van de Sovjet Unie te beëindigen, meldt AP.

Sinds een prijsverlaging van .su-domeinen van 120 naar 25 dollar afgelopen januari zijn er ruim tienduizend nieuwe domeinnamen geregistreerd. De nieuwe registraties vertegenwoordigen een verviervoudiging ten opzichte van het aantal .su-domeinen in januari 2006.

Het aantal zal naar verwachting nog verder groeien wanneer later deze maand ook domeinnamen in het Cyrillisch schrift beschikbaar komen. Nu zijn alleen nog namen in het Latijns schrift mogelijk.

Herkenbare namen vastleggen

Een pro-Kremlin groep steekt op het domein nashi.su (vertaling: de onze) de loftrompet over voormalig president Vladimir Putin. Ondernemers registreren .su domeinen om herkenbare namen vast te leggen. Een kleine autogarage in Moskou wist op deze manier ford.su vast te leggen, terwijl het domein apple.su is geregistreerd door een man die het domein wil ruilen tegen een laptop. Microsoft.ru is in handen van een netwerkbeheerder die een e-mail adres zocht dat eenvoudig te onthouden was.

Achter andere namen schuilen harde kapitalistische idealen. Zo biedt de eigenaar van ussr.su, stalin.su en kgb.su deze voor dertig duizend dollar te koop aan.

Verzet tegen opheffing

Hoewel het land achter de domeinnaam niet meer bestaat, zijn de domeinen bij ondernemers zeer gewild. Belachelijk, volgens internetjournalist Anton Nosik: "Ze verkopen toegangsbewijzen voor een schip dat aan het zinken is. De boodschap die zij verkondigen is er een voor losers en laatkomers."

Het feit dat de domeinextensie nog bestaat is overigens opmerkelijk. Normaliter verdwijnt zo'n extensie wanneer een land ophoudt te bestaan of wijzigt van naam. Joegoslavië en Tsjecho-Slowakije verloren beiden hun domeinextensie nadat de landen werden opgebroken. Ook Zaïre verloor z'n extensie toen het land opging in de Democratische Republiek Congo.

De organisatie die belast is met het beheer van dit soort extensies, the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), heeft sinds 1990 dan ook verschillende pogingen ondernomen om het .su adres te laten vervallen, allen zonder succes.

Weigeren over te stappen

In 1994 ontving Rusland de nieuwe .ru domeinextensie, maar een groep mensen weigerde over te stappen uit politieke, commerciële en nationalistische overwegingen. De verwijdering van .su zou een laatste wraakactie van het Witte Huis zijn geweest.