Openbaar aanklager Bill Lockyer van de staat Californië heeft de vijf personen aangeklaagd omdat zij hebben meegewerkt aan, of in ieder geval op de hoogte zijn geweest van, de manier waarop HP probeerde te achterhalen wie er informatie naar buiten heeft gelekt.

Onder de aangeklaagden bevindt zich Patricia Dunn, die onlangs opstapte als bestuursvoorzitter, maar ook Kevin Hunsaker (HP-advocaat), Ronald DeLia (privédetective), Matthew DePante (manager Action Research Group) en Bryan Wagner (Action Research Group). De huidige HP-directeur Mark Hurd wordt vooralsnog niet strafrechtelijk vervolgd.

In de aanklacht staat onder meer dat de verdachten onder valse voorwendselen vertrouwelijke informatie hebben verkregen. Ook is er misbruik gemaakt van computerdata, worden ze verdacht van identiteitsdiefstal en samenzwering.

Het schandaal is ontstaan nadat bleek dat er door een HP-medewerker vertrouwelijke informatie naar derden is uitgelekt. Om erachter te komen wie het lek is geweest, zijn omstreden onderzoeksmethoden ingezet zoals het aftappen van het e-mail- en telefoonverkeer van bestuursleden, medewerkers en een journalist.

Patricia Dunn laat via haar advocaat weten dat de aanklacht op het verkeerde moment, tegen de verkeerde persoon en om verkeerde redenen is ingediend.

Voor Dunn persoonlijk komt de aanklacht helemaal vervelend uit. Volgens de krant san Jose Mercury News begint Dunn vrijdag aan een chemotherapiebehandeling omdat bij haar in 2004 eierstokkanker is geconstateerd. In 2001 werd ze ook al behandeld voor borstkanker en een melanoom, aldus de krant.