In een boodschap die afgelopen zondag van de kansels van dit kerkgenootschap, dat zo'n 18.000 leden telt, werd voorgelezen worden gezinnen opgeroepen hun tijd niet te besteden aan 'goddeloze en tijdverslindende' computerspelletjes. Ook een internetaansluiting in de privé-woning en zelfs het thuisgebruik van het 'veilige' RDNet van het <a href=http://www.reformatorischdagblad.nl target=_new>Reformatorisch Dagblad</a> is taboe.

De kanselboodschap verklaart dat een abonnement op internet ten behoeve van privé-gebruik 'censurabel' is. Dit wil zeggen dat leden van de Oud Gereformeerde Gemeenten die internet privé gebruiken, kerkelijke tuchtmaatregelen kunnen verwachten. Hoe de controle in zijn werk gaat is onduidelijk.

Ook de synode van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland nam onlangs bijna even ver gaande maatregelen. In het Reformatorisch Dagblad zegt dr. ir. J. A. Don, in dagelijks leven directielid bij TNO in Apeldoorn en lid van de commissie internet: "Het is niet de bedoeling dat we als inquisiteurs bij de mensen langsgaan. We vragen ook niet naar pornolectuur of een televisie op de slaapkamer. We willen niet in de juridische sfeer optreden. Maar als er redenen zijn om te vermoeden dat er internet aanwezig is, op grond van studie of zakelijk gebruik, dan wijzen we op de gevaren. Dat doen we vanuit een stuk medeleven. De schijnwerpers liggen niet op de censuur maar op de gevaren van internet. Ook als internet nodig is voor studiedoeleinden, zeggen we: Houd de aansluiting buitenshuis. Daar vermanen we tegen. We willen behoudend bezig zijn."

Digitalisering, internet en mobiele telefonie houden ook andere kerkgenootschappen in reformatorisch Nederland bezig. Zo zal de komende synode van de Gereformeerde Gemeenten in september zich uitgebreid buigen over internet en censuur. De verwachting is dat de besluiten genuanceerder zullen uitvallen, zoals gebleken is uit een serie artikelen van de ICT-commissie in een kerkelijk magazine.