Voor de OpenDoc Society is het verzoek richting aan de marktleider eenvoudig. "De maatschappelijke vraag aan Microsoft was en is om haar bestaande bestandsformaten publiek te maken", vertelt Bert Bakker, voormalig lid van de D66-fractie van de Tweede Kamer en voorzitter van de OpenDoc Society.

Ingewikkeld en onoverzichtelijk

Bakker stelt vast dat op dit moment Microsoft nog niet aan dat verzoek voor openheid voldoet. Zo wacht de Europese Commissie nu al jaren op het openstellen van oude office-formaten, waarmee gebruikers zelf ondersteuning voor die oude formaten kunnen inbouwen. Bovendien blijft Microsoft vasthouden aan het gebruik van binaire omschrijvingen binnen zijn Open XML standaarden, waardoor gebruikers geen toegang hebben tot bepaalde informatie binnen deze 'open' standaard.

Ook wijst Bakker erop dat moment heel vaag is wat OpenXML is nou echt is. Zo roept hij in herinnering dat Office 2007 met ondersteuning voor het nieuwe formaat al in juni 2006 werd uitgerold, terwijl er binnen de ECMA nog een half jaar langer aan de specificatie is gewerkt. Opnieuw is nu de specificatie aangepast, terwijl Microsoft Office nog niet is bijgewerkt naar het nieuwe bestandsformaat.

Geen snelkassa

Bakker denkt dan ook dat het te vroeg is om versneld OpenXML als ISO-standaard te omhelzen. De duizenden opmerkingen tonen volgens hem dat er nogal wat discussie nodig is en er nogal wat verschillende inzichten zijn. "OpenXML is nieuw en de echte ervaring ermee ontbreekt. Maar hij is aan ISO gepresenteerd als een inkoppertje", observeert hij.

Om zijn kritiek duidelijk te maken vergelijkt hij de versnelde procedure met een vrouw in een bontjas die bij de snelkassa van de Albert Heijn.

Zij komt aanlopen met vijftien afgeladen winkelkarretjes. De kassa is bedoeld is voor mensen met een snelle boodschap van maximaal zeven stuks. "Het wordt natuurlijk helemaal gênant als zo iemand dan niet alleen weigert om in een andere rij te gaan staan maar vervolgens het personeel en de andere klanten afbekt - terwijl ze zelf ook nog eens de groente niet gewogen heeft, en een perse een fles wijn wil omruilen terwijl ze die in de winkel zelf al opengetrokken had.

ODF-plugin

Overigens valt het de OpenDoc Society wel op dat het omhelzen van open standaarden moeilijk gaat. "Microsoft Nederland biedt op haar Nederlandstalige site niet een enkele directe link naar de ODF-plugin die ze zelf heeft laten bouwen, terwijl ze daar wel persberichten over heeft doen uitgaan", verzucht Bakker. Hij wijst er wel op dat ODF de nieuwe overheidsbrede standaard is. "Die arrogantie richting de eigen klant doet denken aan de reformatie en de revolutie die de drukpers teweeg heeft gebracht."