"Ik heb begrepen dat de Amerikaanse grondwet mij het recht geeft om niet tegen mezelf te getuigen", zei Gentilucci, voormalig Global Security Manager. "Door andere lopende onderzoeken moet ik gebruik maken van dat recht."

Ook voormalige topmanagers Ann Baskins en Kevin Hunsaker durfden, net als een security-onderzoeker, het niet aan hun kant van het verhaal te vertellen.

Toch werd de hoorzitting alles behalve saai. Voormalig bestuursvoorzitter Patricia Dunn, die een week geleden besloot af te treden, vertelde in antwoord op pittige vragen dat ze wilde dat de 'HP's standaardmanieren' gebruikt werden. "Terugkijkend mag dat oordeel twijfelachtig zijn, maar dat is wat ik heb gedaan."

Spioneren

Volgens Fred Adler van TIT Security Investigations kwam hij met het idee om persoonlijke e-mail in de gaten te houden. Hij gelooft nog steeds dat deze aanpak legaal was en wijst een vergelijk met het aftappen van de telefoon van de hand, omdat 'dat in realtime gebeurt'.

"We leren al op jonge leeftijd dat spioneren verkeerd is", betoogt de republikeinse Congreslid Michael Burgess. Hij snapt dan ook niet dat een 'intelligent bestuur van zo'n oud bedrijf' niet heeft door gehad dat de misleidende praktijken verkeerd zijn.

Hij wijst de organisatie erop dat HP juist de laatste jaren een aantal awards voor privacy in de wacht wist te slepen. "U zou het respect voor de privacy moeten vieren." Volgens Burgess had het bedrijf moeten beseffen dat het zakelijk model valt of staat met het vertrouwen van de markt in de organisatie.

Niet mals

De republikeinse senator Joe Barton uit Texas toont zich vooral boos de social engineering met valse identiteiten om informatie te achterhalen. "We zijn hier aan het onderzoeken, omdat de meeste Amerikanen ervan uit gaan dat hun telefoongegevens van hun zijn en dat hun privé eigendommen alleen mogen worden benaderd met hun toestemming."

Hij wijst erop dat dit niet alleen een schending van fundamentele waarden is, maar dat het bedrijf waarschijnlijk jaren nodig heeft om de beschadigde reputatie enigszins te herstellen.

"Niemand had verwacht dat een geweldig bedrijf als HP [...] zich zou bedienen van methodes die gebruikt worden om overspelplegende echtgenotes te betrappen tegen hun eigen bestuursleden en geloof het of niet tegen journalisten", aldus Barton.

De republikein vraagt zich dan ook af tegen welke standaard je het gedrag van HP moet afmeten. Cynisch las hij voor uit een e-mail van de beveiligingsafdeling waarin wordt gesteld dat dit onderzoek een test is of de integriteit van het bedrijf in gevaar is.

De democraat Diana DeGette uit Colorado is verbijsterd door het inzetten van oud-FBI-agenten die volgens haar journalisten in de gaten hielden 'alsof ze een truckboms maakten'. "Toen ik de documenten doornam had ik de indruk dat ik het scenario las van een televisieserie", zegt het congreslid. "Wie weet wordt dit ooit nog eens gebruikt, maar ik denk dat dit diep triest is."