De oprichters van het bedrijf Ohloh, waaronder voormalig manager platformstrategie Scott Collison, willen uitgebreide informatie leveren over open-sourceprojecten, waaronder licentie-informatie en de geschatte kosten van een open-sourceproject.

Volgens Ohloh zal de dienst organisaties helpen om het meest geschikte open-sourcepakket voor hun behoeften te vinden, zo meldt Eweek. Ohloh wil 'technische mensen in laten schatten hoe open-sourcesoftware tot stand is gekomen, door deze te vergelijken met honderden soortgelijke projecten', aldus Collison, die nu topman van Ohloh is.

Volgens Collison biedt de dienst van Ohloh meer informatie over open-source dan enig andere bestaande website. Hij zegt dat de dienst afwijkt van analyse-oplossingen als Black Duck en Palamida en verzamelplaatsen als Sourcelabs en Spikesource. "We zijn anders dan bedrijven die code analysren omdat wij niet alleen naar de code, maar ook naar andere data kijken", aldus Collison tegenover Eweek.

Anders

Ohloh kijkt hoe vaak er naar een open-sourceproject verwezen wordt op internet en controleert vergelijkbare data. Volgens Collison is het initiatief anders dan Sourcelabs en Spikesource omdat het transparantie wil bewerkstelligen in de productie van open-sourcesoftware. "Wij vergroten de transparantie die kenmerkend is voor open-source door een plaats te bieden waar het bekeken kan worden en door een context te bieden", aldus Collison.

De dienst is voorlopig gratis, maar Collison zegt snel te willen beginnen met een betaalde dienst waarmee mensen informatie over eigendomssoftware kunnen verzamelen zodat ze de software die ze ontwikkelen kunnen evalueren.

Collison richtte Ohloh op met voormalig Microsoft-manager xml-webdiensten Jason Allen. Daarnaast zijn ook oud-topman Paul Maritz en voormalig manager Pradee Singh als investeerders bij het bedrijf betrokken. De naam van het bedrijf is volgens Collison ontleend aan de eerste surfplank in Hawaii.