Van Boxtel deed zijn uitspraken woensdag tijdens een bijeenkomst van het Strategisch ICT-overleg in Den Haag. "Bestuurders moeten er verstand van hebben en de ambitie om er wat van te maken, anders komt er niets van de grond", aldus Van Boxtel (D66) die als minister ict in zijn portefeuille had. Tegenwoordig is hij voorzitter van het platform ECP.nl.

Minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) is eveneens ontevreden over de huidige stand van zaken, zo blijkt uit een verslag van de bijeenkomst. Om Nederland nummer 1 op het gebied van ict te maken, moet er minder worden gepraat en meer samengewerkt, vindt Brinkhorst. "We zijn hier heel goed in praten en polderen. Maar er moeten doorbraken komen om iets te bereiken", stelde de bewindsman.

Tijdens de bijeenkomst nam Brinkhorst het rapport 'Nederland in Verbinding' in ontvangst. In dit document wordt de ambitie van Nederland op het gebied van ict beschreven. De minister wil in april 2007 kijken of de woorden van het rapport zijn omgezet in daden.

Overigens waren niet alle aanwezigen bij de bijeenkomst ontevreden over de ict-prestaties van Nederland. Iemand in de zaal wees op de 'prachtige portal' over bijverdienen naast de studie van de Informatie Beheer Groep (IBG).