Thompson was tijdens de eerste regeringsperiode van Bush minister van Volksgezondheid. Tegenwoordig maakt hij deel uit van het bestuur van Applied Digital, een moederbedrijf van VeriChip, dat gespecialiseerd is in het gebruik van rfid-technologie bij mens en dier.

Om de rfid-technologie te promoten laat Thompson zichzelf 'chippen', zo schrijft Silicon.com. De actie is in de Verenigde Staten omstreden omdat veel privacyvoorvechters rfid-chips bij mensen zien als een inbreuk op de vrijheid. Sommige gelovige gemeenschappen vinden het inbrengen van rfid-chips bij mensen zelfs 'duivels'.

De chip van Thompson zal persoonlijke informatie bevatten waarmee hij zich kan identificeren. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen bij medische hulp. "Ik ben ervan overtuigd dat VeriChip een belangrijk en veilige oplossing is om toegang te krijgen tot medische gegevens of andere informatie", aldus Thompson.

Ook in gevangenissen is interesse in de menselijke toepassing van rfid-technologie. Er lopen al experimenten met het gebruik rfid-armbanden.