Dickins heeft vijftien jaar lang aan het hoofd gestaan van Warner Music in Groot-Brittanni├ź. Het radicaal verlagen van de prijzen van een album helpt volgens hem in de strijd tegen muziekpiraterij. Het zal volgens hem dan ook zorgen voor een scherpe stijging van de muziekverkoop. Dickins verliet Warner in 1998 en begeleidde onder andere Madonna, REM en Simply Red.

Impulsaankopen

Hij deed zijn suggestie voor een 'permanente prijsstunt' tijdens een muziekconferentie in Manchester, bericht de BBC. De prijzen van albums zijn in de afgelopen jaren steeds verder gezakt van rond de 13 pond naar ongeveer 6 pond.

"Wat wij nodig hebben is een revolutie. Wat we hebben is erosie", zei Dickins. Volgens hem zouden fans bij een albumprijs van rond de 1 pond (1,14 euro) niet meer nadenken of ze het album wel of niet zullen aanschaffen. De lage prijs zorgt voor impulsaankoop. De daaruit voortkomende stijging in de verkoop zal volgens Dickins de (drastische) daling van de albumprijs compenseren.

'Hij is de weg kwijt'

Echt grote albums kunnen in plaats van rond de 8 miljoen keer zeker 200 miljoen keer over de toonbank gaan, voorspelt de ex-topman van Warner Music. Het grote geld moet in dat scenario wel nog steeds worden verdiend met live optredens en de verkoop van petten, stickers en t-shirts.

Criticasters op de bijeenkomst in Manchester vinden dat Dickins het contact met de industrie verloren heeft. Muzikantenmanager Jonathan Shalit wees erop dat een fles water wordt verkocht voor 1 pond, en dat muziek een waardevolle vorm van kunst is waar gewoon voor betaald moet worden. Paul Quirck van de Entertainment Retailers Organisation was ook zeer verbaasd. Zeker omdat Dickins uit de tijd komt dat de cd's voor 14 dollar over de toonbank gingen, wat de industrie een slechte naam bezorgde.

Dickins op zijn beurt wijst er in de reactiepanelen van MusicWeek weer op dat 80 procent van de online albums illegaal worden gekopieerd en verspreid. Er moet iets gebeuren, concludeert hij en het verlagen van de prijzen is een goede eerste stap.

Torrentoorlog

De oorlog tussen de muziekindustrie, auteursrechtenorganisaties en filmmaatschppijen enerzijds en de piraten anderzijds loopt de laatste tijd hoog op. De nieuwste trend is het stuctureel lamleggen van elkaars websites door middel van DDoS-aanvallen.