Ryan Brant, oprichter en voormalig directeur van Take-Two, dat onder meer bekend is van het spel Grand Theft Auto, bekende woensdag voor een federale rechtbank in New York dat hij opties opzettelijk heeft geantedateerd.

Bij het zogeheten backdating (antedateren) van opties wordt de datum van opties gemanipuleerd waardoor de waarde van die opties toeneemt. Deze methode is illegaal volgens de Amerikaanse wet. In de Verenigde Staten loopt tegen meer dan honderd bedrijven een onderzoek naar mogelijke fraude met opties.

Brant wordt de eerste directeur die veroordeeld zal worden in het optiefraude-schandaal dat al enkele maanden in de Verenigde Staten aan de gang is. Brant zal waarschijnlijk 7,3 miljoen dollar aan boetes en compensaties moeten betalen, schrijft The Wall Street Journal. Ook riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal vier jaar vanwege valsheid in geschrifte.

Donderdag moet Myron Olesnyckyi, het voormalig hoofd van de juridische afdeling van Monster, het Amerikaanse moederbedrijf van vacaturesite Monsterboard, zich voor de rechtbank verantwoorden voor gesjoemel met aandelen. Verwacht wordt dat hij een boekje zal open doen over de rol die Monster-oprichter Andrew McKelvey in het schandaal heeft gespeeld.