Om twee uur plaatselijke tijd moet Ebbers zich melden bij de federale gevangenis in New York. De straf van 25 jaar zal in de praktijk neerkomen op levenslang, omdat Ebbers hartproblemen heeft en inmiddels 67 jaar oud is.

Ebbers werd in maart 2005 veroordeeld wegens samenzwering, fraude en valsheid in geschriften. In juli werden de argumenten dat er procedurele fouten zouden zijn gemaakt, van tafel geveegd. Ook de strafmaat werd gehandhaafd.

De megafraude bij Worldcom kwam in 2002 aan het licht. Het bleek dat kosten systematisch werden ingeboekt als investeringen. Daardoor leek het alsof Worldcom winst maakte, terwijl het telecombedrijf in werkelijkheid verlies leed.

De boekhoudfraude was nodig voor het expansieve beleid van Worldcom. In de jaren negentig groeide de telecomgigant snel door de overname van andere bedrijven. In 1998 legde Worldcom 40 miljard dollar neer voor MCI Communications - op dat moment de grootste overname uit de geschiedenis.

De acquisities werden betaald met aandelen Worldcom. Om de aandelenkoers hoog te houden, maakte Worldcom gebruik van 'financiële trucs'. In juli 2002 moest Worldcom uitstel van betaling aanvragen. Het bedrijf maakte later een doorstart onder de naam MCI.