De zogenoemde SwapIt Bucks zijn de munteenheid op de site. Uit een collectie van zo'n 50.000 cd's kunnen hiermee nieuwe aankopen worden gedaan.

"Wat de één afval vindt, is voor de andere een kostbare schat", aldus medeoprichter Kevin Wells tegenover Associated Press.

Bij het toezenden van cd's neemt SwapIt de verzendkosten voor haar rekening. Dit kan door een label uit te printen of gratis een doos toegestuurd te krijgen waarin 12 cd's passen.

Cd's die men wil toezenden moeten wel in de database staan van SwapIt. Bij een bestelling komt er twee dollar per cd over de vastgestelde prijs heen. Verzendkosten moeten ook worden betaald.

Per dag krijgt het bedrijf zo'n 1000 cd's binnen. Deze worden allemaal op kwaliteit gecontroleerd voordat ze naar het distributiecentrum in Chicago gaan. cd's die niet door de controle komen (intacte barcode, geen krassen, geen kapotte hoes etc.) worden niet te koop aangeboden.

SwapIt.com richt zich voorlopig alleen nog op de Verenigde Staten.

Een concurrent is het recent door eBay ingelijfde Half.com. Hier bepalen de verkopers echter zelf de prijs voor hun oude boeken, cd's, films, DVD's en computerspellen. Voorwaarde is wel dat de prijs lager moet liggen dan de helft van de oorspronkelijke verkoopprijs.