Deze discrepantie in de toepassing van privacyregels raakt alle Facebook-gebruikers die apps hebben geïnstalleerd voordat de wijziging van die regels van het sociale netwerk werden doorgevoerd. ‘s Werelds grootste sociale netwerk heeft zijn regels enkele keren bijgesteld, onder meer door een schikking met de Canadese overheid.

Data van vrienden

Die wijzigingen zijn echter niet ‘erfelijk’, ontdekte de Amerikaanse nieuwssite PBS Hour. Het delen van informatie van Facebook-vrienden is niet aan banden gelegd voor oudere installaties van apps op het sociale netwerk. Het verwijderen en opnieuw installeren van apps wordt dan ook aangeraden. Nieuwere apps mogen en kunnen met veel minder privédata toe.

Facebook is berucht om de ruime omgang met gebruikersgegevens. Veel van de instellingen staan default ingeschakeld, hoewel er in mei dit jaar betere toegang tot die instellingen is gekomen. Verder heeft het sociale netwerk in november nog actie ondernomen tegen app-makers die gebruikersgegevens doorverkochten aan adverteerders. Dit gebeurde nadat daarover ophef was ontstaan en een rechtszaak was aangespannen.

‘Traitorware’

Ondertussen waarschuwt de digitale burgerrechtenbeweging EFF (Electronic Frontier Foundation) voor privacyschendende software en hardware. Het noemt dit ‘traitorware’ en geeft er uitleg over. Deze vorm van stiekem data doorgevende programmatuur en apparaten omvat naast malafide zaken als rootkits ook metadata van digitale camera’s (die bijvoorbeeld locaties en cameratype opslaan in foto’s) en geheime codes die printers meeprinten.