Forbes heeft de beursprestaties van Apple in de afgelopen vier jaar onder Tim Cook vergeleken met de resultaten van andere (tech)bedrijven en komt tot de conclusie dat Apple maar middelmatig heeft gepresteerd. In die vier jaar, drie maanden en twaalf dagen is Apple 138 procent meer waard geworden. Maar Microsoft wist in diezelfde periode een pittige 153 procent te winnen.

En Microsoft staat daarin niet alleen. Adobe groeit met maar liefst 284 procent en Seagate, met zijn harddiskdrives werkelijk van de oudere generatie, zag zijn beurswaarde met 268 procent toenemen.

Maar ook in de nieuwe tech blaast Apple maar een bescheiden deuntje mee. De zo geheten FANG-aandelen deden het veel beter. Facebook won 277 procent (in een kortere periode na de beursgang), Amazon 174 procent, Netflix 1351 procent (!) en Google (nu Alphabet) 198 procent.

Apple doet het goed, het is Cook zijn schuld

Blijkbaar zijn investeerders niet onder de indruk van Apple's prestaties, ondanks dat de omzet van het bedrijf in dezelfde periode groeide van 108 naar 233 miljard dollar per jaar. Ook de winst is zo'n beetje verdubbeld. Volgens analist Jay Somani van Forbes is het dus niet aan het bedrijf, maar aan Tim Cook zelf te wijten dat de beurswaarde niet met de marktprestaties van Apple is meegegroeid.

Ondanks dat hij tot nu toe 500 miljoen dollar op zijn bankrekening mocht schrijven en in de rest van zijn (vastgestelde) periode als CEO nog eens 500 miljoen dollar kan verwachten. Dat is 320.000 dollar per dag. Elke dag.