Dat meldt de website van het Nationaal Fonds Ouderenhulp.

In de periode van zes maanden heeft de ComputerPlusBus bewoners van 70 grote woonzorgcentra in Nederland kennis laten maken met de mogelijkheden die het internet biedt. Zo kan een online verbinding ervoor zorgen dat een oudere minder snel in een sociaal isolement terecht komt. Dankzij e-mail kan er gemakkelijk contact worden onderhouden met familie en vrienden.

Randstad meer pc's

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp schenkt indien nodig nieuwe computers aan het dichtstbijzijnde ouderencomplex, zodat ouderen hier gebruik van kunnen maken. Opvallend was dat er veel minder computers beschikbaar waren in de randprovincies dan in dan in woonzorgcomplexen in de Randstad. Het was overigens niet duidelijk wat hiervan de oorzaak is.

Volgens cijfers op de site hebben meer dan 3.000 ouderen inmiddels kennis gemaakt met de computer en het internet en maar liefst drie kwart (71 procent) van hen gaf aan zich verder in het gebruik van het internet te willen bekwamen. Deze ouderen worden in het opvolgingstraject van SeniorWeb verder begeleid in hun kennismaking met het internet.

Veel hoogbejaarden

Van de eerste 3000 bezoekers bestond ongeveer tien procent uit ouderen in de leeftijd van 55 tot 64, 36 procent van de bezoekers zat in de leeftijdsgroep van 65 tot 74 jaar, ouderen in de leeftijd van 75 tot 84 jaar waren het ruimst vertegenwoordigd met 42 procent en 12 procent was 85 jaar of ouder.

De ComputerPlusBus is een initiatief van het Nationaal Fonds Ouderenhulp en het Mooiste Contact Fonds van sponsor KPN.