De zaak betrof het illegaal delen van 15 muziekbestanden door een tiener en is behandeld door het Duitse Federale Hof van Justitie. Het Hof ging met zijn vrijspraak volledig in tegen de eerdere uitspraak van de regionale rechter van Keulen. Die oordeelde dat de ouders van het kind hadden gefaald in het ouderlijk toezicht en moesten opdraaien voor de schadevergoeding, meldt de IDG News Service.

Ouders moeten maatregelen nemen

Volgens de eerdere veroordeling waren de ouders verplicht tot het nemen van maatregelen. De Keulse rechter oordeelde dat de twee een firewall hadden moeten installeren op de computer van hun zoon, alsmede een softwareprogramma die ervoor had gezorgd dat de jongen zonder toestemming van zijn ouders niets kon installeren. Bovendien hadden de ouders volgens de Keulse rechter bij regelmatige controle kunnen vaststellen dat hun zoon een snelkoppeling van p2p-pogramma BearShare op zijn bureaublad had staan.

In hoger beroep is dit nu herroepen. Ouders zijn niet verplicht om het surfgedrag van hun kinderen te monitoren of zelfs periodiek te controleren. Bij het vermoeden van inbreukmakende activiteiten van hun kinderen zijn de ouders wel verplicht om dergelijke maatregelen te nemen, zo luidt het oordeel van de federale rechtbank. In dit specifieke geval hadden zij niet van hun zoons online gedrag kunnen weten.

Uitspraak scheelt duizenden euro's

De uitspraak bespaart de ouders een flinke som geld. In totaal had de jongen 1147 muziekbestanden gedeeld, maar werd hij slechts aangeklaagd voor 15 opnames, waarvoor de rechthebbenden in totaal 3000 euro vergoeding wilden ontvangen. Bovendien scheelt het de ouders nog eens 2380 euro in de kosten van de rechtszaak. Overigens hebben de ouders hun zoon wel een verklaring onder dwangsom laten tekenen waarin hij aangeeft geen bestanden meer te delen.