De soap rondom de vermeende hackpraktijken van Luiting (69), ex-bestuurslid en -fractieassistent van Leefbaar Hilversum en medeoprichter van Leefbaar Nederland, dateren al van januari 2004.

Luiting werd er destijds van beschuldigd te hebben ingebroken op Ben-nietbang.nl, de politieke website van ex-partijgenoot Ben Vroklage. Ook zou hij op de website hebben gezet dat Anja Wijnands, fractiesecretaris van Leefbaar Hilversum, de webmaster van Ben-nietbang.nl is.

Volgens de advocaat van Luiting, Paul Emmelot van Emmelot Advocaten uit Utrecht, is de ex-politicus in hoger beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. "Ze hebben niet aannemelijk kunnen maken dat Luiting verantwoordelijk is geweest voor de hack."

De beschuldigingen waren voor Luiting aanleiding de Hilversumse politiek vaarwel te zeggen. "Nu de politie de gegevens in handen van het Openbaar Ministerie heeft gesteld, lijkt het mij verstandig dat ik mij voorlopig, tot na de rechtszitting, terugtrek", aldus de politicus die zich destijds gekscherend de oudste hacker van Nederland noemde.

Of Luiting na zijn vrijspraak terugkeert in de politiek, is niet bekend. Hij zegt zich 'op zijn toekomst te bezinnen'.