Iomega brengt deze week een nieuwe versie van zijn populaire Zip-drive op de markt. Het gaat om een intern model voor PC's met een ATAPI-interface - waarvan vorig jaar al een duurdere versie op de markt werd gebracht. De nieuwe Zip is vooral aantrekkelijker voor goedkopere computers, de PC's die voor minder dan 2000 gulden over de toonbank gaan. Iomega gaat de nieuwe drive aanbieden voor 99,95 dollar.

IBM brengt in juni upgrades uit voor de verschillende gereedschappen in zijn VisualAge-toolkit. Het bedrijf belooft een snellere productie van applicaties voor bedrijfstoepassingen met versie 4.0 van VisualAge C++ en toevoeging van VisualAge Modeler aan VisualAge for Java en aan Visual SmallTalk.

Novell gaat de Oracle8-database bundelen met zijn NetWare-software. Een versie voor vijf gebruikers zal gratis worden toegevoegd aan versie 5.0 van NetWare, die later dit jaar wordt verwacht. Tot het zo ver is zal Oracle8 vanaf juni bij NetWare 4.11 worden geleverd. De buneling van de netwerksoftware met de database is het resultaat van een akkoord dat Novell vorig jaar sloot met Oracle. Daarin spraken de twee bedrijven af om elkaars producten (NetWare, Novell Directory Service, Oracle Database Server en Application Server) sterker te integreren. Eind deze maand brengt Novell de derde bèta-versie uit van NetWare 5.0.

Na bijna een jaar hebben Symantec en Trend Micro hun ruzie over patentschendingen bijgelegd. De bedrijven hebben afgesproken om de technologie achter hun virusbestrijders (Norton AntiVirus en ScanMail, PC-Cillin) te delen. Ook zullen ze virussen die in hun laboratoria worden ontdekt onderling uit wisselen. Trend Micro heeft nog een proces lopen tegen Network Associates, dat net als Symantec wordt beschuldigd van het kopieëren van software waarmee computervirussen op een netwerk kunnen worden ontdekt.

Tegenstanders van censuur hebben kritiek geuit op de wijze waarop Microsoft gebruikers van zijn e-mail en nieuws-client Outlook 98 wil beschermen tegen spam (ongevraagde reclame per e-mail). De softwarereus heeft de nieuwste versie voorzien van ingebouwde filters. Wie voor deze automatische censor kiest loopt een hoop informatie mis, menen de bestrijders van censuur. Outlook 98 blijkt bijvoorbeeld berichten te onderscheppen als er een uitroepteken (als in 'gratis!') of vraagteken in het onderwerp voorkomt. Microsoft zegt de filters te hebben gemaakt na bestudering van meer dan twee miljoen spam-berichten.