De implementatie van mailprotocol IMAP (Internet Message Access Protocol) bij Microsofts gratis webmaildienst verloopt niet geheel vlekkeloos. Hotmail-opvolger Outlook.com heeft sinds eind vorige week support voor IMAP, maar de aanbieder moet nog bugs wegwerken. Gebruikers klagen in reacties onder Microsofts blogpost over uiteenlopende problemen.

Time-out probleem heeft hoge prioriteit

Een veel voorkomend euvel is het verlopen (time-out) van de verbinding tussen mailprogramma en de Outlook.com-servers. Microsoft kijkt naar deze fout, error 9, met hoge prioriteit. Dat meldt programmamanager Ben Poon in de thread met klachten. Andere gebruikers melden dat elke verzonden mail, met de ingebouwde mailclient (Mail) van Mac OS X, gedupliceerd wordt. Hetzelfde geldt voor verwijderde mails. De standaardmappen daarvoor komen niet goed overeen tussen Apple's Mail-applicatie en de IMAP-mappen van Outlook.com.

Verder is een vaak geuite klacht het niet goed verwijderen van mails. Berichten die zijn gewist in een mailprogramma (dat IMAP-compliant is) blijven toch zichtbaar in de webinterface van Outlook.com. Een andere gebruiker meldt dat hij mails met een vertraging van enkele minuten binnenkrijgt. Outlook.com-programmamanager Poon antwoordt dat er een uitstel van twee minuten geldt omdat Microsoft niet de IDLE-extensie voor IMAP ondersteunt. "We overwegen dat zeker voor de toekomst!"

Microsoft geeft feedback en configuratietips

Microsoft reageert actief op de klachten van gebruikers, meldt de internationale nieuwsservice van Webwereld-uitgever IDG. Die reacties betreffen niet alleen geruststellingen dat er naar de problemen wordt gekeken, maar omvatten ook gerichte tips voor de specifieke mailprogramma's van de klagende gebruikers.

De teller met reacties staat nu op 142 stuks, waar dat afgelopen vrijdag nog zo'n 80 comments was. Ook nu komen er nog meldingen binnen van niet of niet goed werkende mailconfiguraties in combinatie met Outlook.com's IMAP-support. Onder de probleemgevallen bevinden zich diverse versies van de default mailclient op Mac OS X, naast open source-mailprogramma Thunderbird en ook Microsofts eigen Outlook-programma.