Microsoft voegt IMAP, het aloude protocol voor het synchroniseren van e-mail, alsnog toe aan webmaildienst Outlook.com. Het bedrijf was lange tijd tegenstander van de “verouderde” open industriestandaard en prefereert dan ook nog steeds het eigen EAS-protocol (Exchange ActiveSync).

Maar de vraag naar IMAP-ondersteuning bleef ook een jaar na de lancering van Outlook.com aanwezig, waardoor Microsoft het protocol alsnog toevoegt. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens een vragensessie op forumsite Reddit.

Ook op de Mac

“Als een ouder protocol wordt IMAP breed ondersteund op feature phones en andere e-mailclients zoals die op een Mac”, schrijft productmanager Steve Kafka op het Outlook-blog, waar hij Microsofts beweegreden uit de doeken doet. “ We hebben jullie feedback luid en duidelijk gehoord en dat was belangrijk.” Diensten zoals Mac Mail en Thunderbird op een Mac maken geen gebruik van EAS.

Authenticatie via OAuth

In combinatie met het eveneens toegevoegde OAuth opent dit de deur voor ontwikkelaars van third party mailapps. Een aantal van hen hebben inmiddels al een update beschikbaar waarin diepere integratie met Outlook-accounts mogelijk is. OAuth is een open authenticatieprotocol waarmee gebruikers beperkte toegang krijgen tot API's. De techniek gebruikt een token om zich mee te identificeren, zodat gebruikers niet steeds wachtwoordgegevens hoeven in te geven.