Na het eindeloos bashen van Google in reclamespotjes vindt Microsoft het tijd om twijfelende Gmail-gebruikers binnen te halen voor Outlook.com, de opvolger van Hotmail. Met dank aan Google, die vorige week een handige Gmail-exporteertool introduceerde.

Google helpt Microsoft

Microsoft maakt daar dankbaar gebruik van met een nieuwe importeertool, die de gehele inbox en adressenlijst vanuit Gmail naar Outlook.com zuigt. Zelfs de gelezen/ongelezen status en de in Gmail gebruikte labels komen mee. De gebruiker geeft Outlook.com via OAuth toegang tot zijn Gmail-account en de rest gaat vanzelf, belooft Microsoft.

Migratie moet makkelijk(er)

De aanbieder van Outlook.com haalt een Amerikaans onderzoek aan waaruit blijkt dat ‘1 op de 4’ webmailgebruikers zou willen switchen, als migreren maar eenvoudiger was. Een gebruiker die de migratie al uitprobeert, stuit echter op problemen, meldt hij in een reactie onder Microsofts blogpost.

Het importeerproces is gestaakt, mailt Outlook.com hem vanwege een overschrijding van zijn huidige limiet. Gmail-berichten met meerdere labels worden namelijk meerdere keren gekopieerd naar Outlook.com, elk in een eigen folder. Microsoft adviseert in een helpdocument om ongebruikte labels te schrappen in Gmail vóór de import naar de Hotmail-opvolger.

Rest nog de vraag: kunnen ontevreden Outlook.com-gebruikers net zo eenvoudig verhuizen als Gmail-gebruikers? Google heeft al jaren een Data Liberation Front in huis.