Vanaf april kunnen we bij winkels op de NS-stations afrekenen met de NFC-betaalpassen van de ING en ABN Amro, of de mobiele betaaloplossing Rabo Wallet van de Rabobank. Het contactloze betalen werkt met exact dezelfde technologie als de OV-chipkaart. Onze vraag is dan ook: is dit alweer de eerste stap richting het einde van de OV-chipkaart?

De NS maakt zich hier geen enkele zorgen over. "We voeren dit jaar pas voor eerst de OV-chipkaart volledig in. Er gebruiken nu 13,6 miljoen Nederlanders actief de OV-chipkaart. Terwijl pas 1 miljoen ING-passen en 350.000 ABN Amro-passen NFC-chips hebben. Dat kan nog wel jaren duren", zegt woordvoerder Eric Trinhamer tegen Webwereld.

Hot item

OV-chipbedrijf Trans Link is echter al bezig met de toekomst. Woordvoerster Anita Hilhorst: "We volgen de technologische ontwikkelingen op de voet. Het contactloze betalen met bankpassen en met de mobiel is een hot item. Wij zullen onze visie daarop verder aanvullen. Daarbij moet je denken aan de contactloze bankpas, een eigen mobiele app op smarthpones of het werken met barcodes. Maar dat zal niet vandaag of morgen zijn."

Lees ook: Contactloos betalen: Nederland poldert richting Mastercard