Het ophaalsysteem waarmee studenten hun ov-jaarkaart kunnen zetten op de studenten ov-chipkaart is op plekken door heel Nederland overbelast. Vooral in studentensteden zoals Utrecht, Groningen en Amsterdam zijn de problemen groot. Dit bevestigt een woordvoerder namens het gezamenlijke openbaar vervoersbedrijven over de ov-chipkaart tegen Webwereld.

"Het zijn niet alleen de grote aantallen studenten die het probleem veroorzaken", aldus de woordvoerder. Hierdoor zijn verschillende drukke punten overbelast. Maar ook de techniek van het ophaalsysteem hapert.

"We zijn op wat onverwachte problemen gestuit." Wat die technische problemen zijn, kan de woordvoerder niet zeggen. Het bedrijf onderzoekt nog waar de fouten zitten en hoe die opgelost kunnen worden.

1 februari

Studenten zijn hier mogelijk de dupe van. Na 1 februari kunnen ze alleen nog reizen met de ov-chipkaart, de papieren ov-jaarkaart is dan niet meer geldig. Daarom werd afgelopen maandag een oproep gedaan aan studenten om hun chipkaart op te laden. Tot dan hadden slechts 240.000 studenten de kaart geactiveerd. De resterende 400.000 moeten voor 1 februari de kaart hebben opgeladen.

"De oproep heeft goed geholpen", zegt de woordvoerder. Van de 1200 ophaalpunten worden er 100 intensief gebruikt. Daar doen zich dan ook de grootste problemen voor. Vooral in de ochtendspits en tussen 12:00 en 15:00 uur is het druk bij de oplaadpunten.

De woordvoerder adviseert studenten die willen proberen hun kaart op te laden in ieder geval buiten die tijdstippen een poging te wagen. Ook beveelt hij aan een rustig oplaadpunt te gebruiken. Waar die oplaadpunten zich bevinden, kan worden nagegegaan op de site van de studenten ov-chipkaart.

Conducteurs weten van niets

Een lezer van Webwereld meldt aan de redactie dat opladen van de kaart in zowel Apeldoorn, Deventer als Zwolle onmogelijk is. "Vervolgens wordt je er wel dagelijks in de trein op aangesproken dat je je product nog op moet halen."

"Conducteurs blijken niet op de hoogte te zijn van een storing, die komen niet verder dan herhalen dat je naar een ophaalpunt toe moet", aldus de lezer die zich bezorgd afvraagt wat er op 1 februari gaat gebeuren als de problemen dan voorbij zijn.

'Er wordt iets geregeld'

De woordvoerder kan niet garanderen dat de problemen op 1 februari inderdaad verholpen zijn. Het bedrijf is daarover al in gesprek met betrokken partijen en de overheid. "Studenten moeten kunnen blijven reizen", zegt de woordvoerder. "Dat staat bij ons met afstand op nummer één. Links- of rechtsom wordt er iets geregeld", verzekert hij.

Eerder deze maand ondervond het chipsysteem ook last van de studenten ov-chipkaart. Toen raakte het hele systeem overbelast door de hoeveelheid studenten die de chipkaart probeerde op te laden.