Werknemers worden steeds mobieler. Naast de auto van de zaak en mobiele telefoon, is ook een laptop tegenwoordig heel gebruikelijk. De informatie die op deze laptop wordt opgeslagen, is vaak waardevoller dan het apparaat zelf. Toch worden mobiele werkplekken niet of nauwelijks beveiligd. Dit blijkt uit onderzoek van Control Break International ( CBI). In totaal onderzocht de Nederlandse leverancier van beveiligingssoftware 640 grote Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen. Opvallend genoeg laten vooral overheden het na om mobiele werkplekken te beveiligen. Binnen de overheid zegt 61 procent van de respondenten dat er geen aanvullende maatregelen zijn genomen om laptops te beveiligen.

Blind vertrouwen

"Veel overheden vertrouwen blindelings op Windows", zegt Jan van Vliet, algemeen directeur CBI Benelux. "Het bewustzijn bij de overheid is gewoon minder aanwezig. Ze leven nog in een andere wereld en beseffen niet welke gegevens op de harde schijf staan." Uit eerder onderzoek blijkt dat iets meer dan 7 procent van de laptops in het eerste jaar na aanschaf wordt gestolen. "De schade van gestolen gegevens is vaak groter dan de gestolen hardware zelf. Bedrijven en overheden beseffen niet wat er kan gebeuren als een laptop wordt gestolen", aldus Van Vliet.

Wachtwoorden

Meer dan de kwart van de ondervraagden (27 procent) maakt alleen gebruik van Windows-wachtwoorden om gegevens te beschermen. Aanvullende beveiligingsmaatregelen lijken echter in opkomst. "Smartcards en tokens zijn in andere landen al gemeengoed. Ook in Nederland begint dit nu te komen, met de financiële sector aan kop. De overheid zal dus vanzelf volgen", redeneert Van Vliet.