'CISPA is terug!' waarschuwt de altijd voor een ludieke actie te porren organisatie Fight for the Future. De nieuwe wet CISA krijgt steun van een aantal prominente techbedrijven, omdat ze met het pakket maatregelen niet aansprakelijk zijn als de overheid data komt graaien. Boze klanten moeten dan bijvoorbeeld bij het ministerie van justitie zijn. Bij die groep horen Microsoft, Adobe en IBM.

Het mysterie van de verdwenen faxjes

FftF ziet de wet om een deelcultuur te promoten als een forse Big Brother-wet en greep naar een technologie passend bij 1984 om te protesteren: de fax. Het liep storm en de organisatie moest 6 miljoen faxjes versturen met een computerfaxsysteem dat twaalf dedicated faxlijnen inzet om de Amerikaanse senaat te overstelpen met protestformulieren.

Na het versturen van 400.000 faxen en het ontvangen van een telefoonrekening van 860 pagina's, blijken de faxen niet te zijn aangekomen. Wat zou je als organisatie doen als er tienduizenden soortgelijke faxjes van hetzelfde nummer komen? Volgens de senaat worden de faxnummers echter niet actief geblokkeerd en FftF vraagt zich af waar de faxjes zijn gebleven. IT'ers op Reddit denken dat de oorzaak voor de hand ligt: filters markeren de onbedoelde DoS-aanval als spam.

#ophef blijkt te werken

Overigens lijkt de ophef wel effect te hebben: het bedrijf Salesforce, genoemd als een van de verraders van vrijheid door FftF, spreekt zich inmiddels uit tegen CISA. En bedrijven als Google en Facebook hielden zich tot voor kort op de vlakte, maar zijn inmiddels ook kritisch op de voorgestelde wetgeving. Nu hebben ook Apple en Dropbox zich ertegen uitgesproken, meldt de WaPo.