Cerf deed dat pleidooi tijdens een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk afgelopen week, schrijft eWeek Europe. Cerf reageerde ermee op het standpunt van de Britse regering om de overgang naar IPv6 voornamelijk adviserend op te treden. Cerf oppert een systeem van belastingvoordelen voor providers bij aanschaf van IPv6-apparatuur. "Een financiële stimulans kan helpen bij de invoering", aldus de internetevangelist in dienst van Google

De internetpionier sprak bij de lanceringsbijeenkomst van de Britse IPv6-werkgroep 6UK. Doel van de nieuwe organisatie is vooral het creëren van awareness rond het nieuwe internetprotocol. Maar Cerf vindt dat de overheid een proactievere rol moet aannemen. Vint Cerf heeft voor zijn bijdrage aan het ontstaan van internet diverse onderscheidingen gekregen.

Deadlines Obama

In de VS pakt de overheid het anders aan rond IPv6. Amerikaanse overheidsinstanties moeten voor 30 september 2012 zijn overgestapt op IPv6. Die deadline is gesteld door de regering Obama. Apparatuur en infrastructuur die alleen intern worden gebruikt, moeten twee jaar daarna IPv6-klaar zijn.

De deadlines liggen ruim na het verwachte opraken van de IPv4-adressen. Algemeen wordt verwacht dat dat ergens volgend jaar gebeurt. De IPv6 Task Force, dat door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken is ingesteld, vermeldt op zijn website de datum 11 maart 2011. Ook de Nederlandse overheid overweegt deadlines te stellen.

Nederland

Nederland bevindt zich in de middenmoot met de implementatie van IPv6, bleek in juli uit een nulmeting gedaan door het TNO. Omdat het op dit moment gebruikte IPv4-systeem ontoereikend dreigt te worden moet binnen een jaar worden overgestapt op IPv6. Gebeurt dit niet, dan zijn de ip-adressen binnen een jaar op, en kunnen er bijvoorbeeld geen nieuwe apparaten meer worden aangesloten op het internet, zo waarschuwen verschillende organisaties.

Het TNO merkte in zijn nulmeting op dat Nederland in vergelijking met zijn buurlanden voorop loopt met de voorbereidingen op de uitrol van IPv6. Nederland presteert gemiddeld als het gaat om de daadwerkelijke uitrol van IPv6.