De IT-topmannen deden deze uitspraken bij de presentatie van een nieuw rapport van de American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE).

Energiebesparing door IT

Daaruit blijkt dat ieder kilowattuur dat wordt gebruikt voor IT, de Amerikaanse economie tien kilowatturen bespaart. Wel is het aandeel van technologie in de Amerikaanse energieconsumptie gestegen: van 2 tot 3 procent in 2000 tot zo'n 6 procent vandaag de dag.

Volgens John "Skip" Laitner, een van de auteurs van het ACEEE-rapport, daalt echter het netto energieverbruik dankzij technologieën als videovergaderen, telewerken en e-mail. Zo heeft Laitner zelf de duizenden pagina's voor het rapport niet laten thuisbezorgen, maar per e-mail binnengekregen of gedownload. Volgens hem is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar mogelijkheden van energiebesparing door IT.

Serieus

Gebruikers van computers en andere apparaten kunnen in de toekomst meer energie besparen, menen Michael Dell van het gelijknamige bedrijf, Mike Splinter, baas van Applied Materials, en Aand Joe Tucci van EMC. Zij maken allen deel uit van de Technology CEO Council. "De IT-sector begint nu het milieuvraagstuk serieus te nemen. Het onderwerp gaat onze klanten aan het hart", aldus Dell.

Grootste energieverbruiker

De IT-branche krijgt in de VS hevig kritiek vanwege het energieverbruik, met name in grote datacenters. Vorig jaar diende de Republikeinse senator Wayne Allard een wet in om het Environmental Protection Agency te laten onderzoeken hoeveel energie de datacenters van de federale overheid en private ondernemingen verbruiken.

De Technology CEO Council hoopt het probleem echter op te lossen door eigen maatregelen van de IT-branche. Wel kan de Amerikaanse overheid zelf het energieverbruik aanzienlijk terugdringen, door meer groene technologieën te gebruiken. "De overheid is de grootste energieverbruiker van het land", aldus Splinter.

Uitgangspunten

In een eigen rapport - A Smarter Shade of Green - staan de uitgangspunten van de Technology CEO Council. Zo zou de Amerikaanse president een overheidsafdeling moeten aanwijzen als centrum voor energiebesparing. Dat zou als voorbeeld moeten dienen voor de overige instellingen. Verder moet de overheid meer investeren in 'groen' onderzoek en meer fiscale voordelen bieden voor het ontwikkelen van energiebesparende technologieën. Bedrijven moeten niet wachten op de overheid, maar zelf een groene strategie ontwikkelen.