Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beloofd aan de Tweede Kamer, bericht het ANP. De Nederlandse politie was in 2008 al gewaarschuwd dat het Basisvoorziening handhaving (BHV) invoersysteem verouderd, slecht en riskant was. Toch volgde landelijke uitrol, die ervoor zorgde dat de politie voor miljoenen het schip in ging.

Een vernietigend rapport over het systeem bleef jarenlang in een la liggen, bleek afgelopen weekend. Hierdoor hebben de korpsbeheerders het systeem nooit goed kunnen beoordelen.

Meer tijd kwijt aan bureaucratie

Ondanks het negatieve rapport ging het project door. De gekozen software en ict-architectuur was volgens het rapport van erg lage kwaliteit en slecht te onderhouden. Het zou leiden tot een toename van de administratieve rompslomp.

Op aandringen van de Kamer wordt nu onderzocht wie verantwoordelijk is voor het debacle, en waarom er miljoenen uit zijn gegeven aan een systeem waarvan van tevoren bekend was dat het niet deugde.

Volgens de SP is 91 procent van de agenten niet in staat om te gaan met het systeem. "Agenten zijn 30 procent meer tijd kwijt aan bureaucratie, het systeem maakt veel fouten en belangrijke gegevens raken verloren", aldus Ronald van Raak van de SP. Hij is één van de Kamerleden die de minister opriep tot actie.

'Korpschefs moeten verdwijnen'

"Het oordeel van experts was vernietigend, maar toch heeft de politietop dit computersysteem ingevoerd. De Algemene Rekenkamer moet onderzoeken wie allemaal op de hoogte waren van die onderzoeken. Korpschefs die willens en wetens de zaak hebben bedrogen, moeten verdwijnen."

"Ik wil ook weten welke korpsbeheerders – de burgemeesters van de grootste gemeenten – op de hoogte waren. Dit onderzoek moet onafhankelijk zijn en kan niet worden gedaan door de minister. Die was als korpsbeheerder van Rotterdam immers medeverantwoordelijk voor de invoering van dit computersysteem", eist Van Raak. De minister heeft een dergelijk onderzoek nu toegezegd.