Het idee achter de nieuwe app Informatie Rijksoverheid is namelijk gepersonaliseerde berichten ontvangen. Geen nieuwe informatie, maar de reguliere berichtgeving die we al langer kennen via de portal Rijksoverheid.nl, waar ook op losse onderwerpen kan worden gezocht. Maar het Rijk gaat mee met z'n tijd en stopt alle beschikbare informatie in een gratis Android- en iOS-app.

Daar kun jij ze bij helpen. De ontwikkelaars van het Ministerie van Algemene Zaken melden nadrukkelijk dat het gaat om een testversie. "Deze versie wordt vervolgens samen met u, de gebruiker, verder ontwikkeld", schrijven zij. Eerder produceerde de overheid de handige mobiele app KopieID voor het maken van een veilige kopie van je identiteitsbewijs, paspoort en officiële documenten.

Pushberichten

Ook wij hebben een kijkje genomen. Op het eerste gezicht draait de app (iOS 8.4 / iPhone 6) opvallend soepel. Qua permissies vraagt de app alleen of je pushberichten wilt ontvangen. Je selecteert vervolgens de gewenste onderwerpen, kunt favorieten selecteren en krijgt deze overzichtelijk gepresenteerd in Mijn Berichten.

Tester worden geregeld gevraagd om feedback via een korte enquête. De eerste vraag die op Twitter rijst is of er nog een privacyverklaring aan moet worden toegevoegd? Hoewel je niet inlogt via DigiD of andere authenticatie, is waarschijnlijk je telefoonnummer (persoonsgegeven) wel herleidbaar is voor de makers van de app.

Simon Hania on Twitter