Staatssecretaris Heemskerk lanceert donderdag het progamma ‘Digivaardig & Digibewust.’ Hiermee moeten de 1,6 miljoen burgers die nu niet of nauwelijks gebruik maken van de digitale mogelijkheden in ons land, aangespoord worden dit wel te gaan doen, valt te lezen op de site van het programmabureau.

Het programma is een samenwerking tussen bedrijven, instellingen en de overheid. Nu al is er DigiBewust, waar bedrijfsleven en overheid samenwerken om Nederlanders bewuster te maken van de digitale mogelijkheden en de risico’s hiervan.

Het nieuwe project gaat een stap verder er kunnen bijvoorbeeld in samenwerking met bibliotheken of het CWI cursussen aangeboden worden. Concrete deelnemers zijn echter nog niet bekend.

Woordvoerster Inge Aarts van programmabureau ECP laat weten dezelfde partijen deelnemen als aan DigiBewust. Daar deden onder andere SIDN, de OPTA, IBM en EZ aan mee. De looptijd van het nieuwe programma is 5 jaar, wat volgens haar betekent dat er ‘heel structureel dingen opgepakt’ kunnen worden.

Nederlanders willen wel maar kunnen niet

Er zijn volgens Aarts veel Nederlanders die wel digitaler willen zijn, maar dit niet kunnen. “Er zijn meerdere doelgroepen, zoals senioren, het MKB, ouders en de echte digibeten”, zegt zij tegenover Webwereld.

Deze mensen moeten door bijvoorbeeld cursussen meer bewust gemaakt worden van de digitale mogelijkheden in ons land. Ook moeten zij leren hier ‘veilig en verantwoord’ mee om te gaan. De maatschappij verdigitaliseert steeds meer, constateert het ECP. Burgers die hierdoor buiten de boot dreigen te vallen, moeten met ‘Digivaardig & Digibewust’ binnenboord blijven. “Hiermee wordt hun maatschappelijk positie verbeterd”, zegt Aarts.

Bij het ministerie van Economische zaken was maandagmiddag niemand direct bereikbaar voor commentaar.