Het OASE-programma is een project van Syntens en het ministerie van Economische Zaken en moet ondernemers en organisaties aanzetten tot innovaties met behulp van het gebruik van open-sourcesoftware. Dit project liep van eind 2002 tot 1 april dit jaar. Na een uitgebreide evaluatie is nu besloten om het project in ieder geval te verlengen tot eind 2007.

Volgens de initiatiefnemers zijn er negen experimenten uit voortgekomen waarbij een applicatie met een open-sourcelicentie is ontwikkeld. Ook zijn er gesprekken met dertien brancheorganisaties gevoerd. Volgens Carlos dos Santos van Syntens is dit resultaat beter dan verwacht.

"Vooraf is vooral gedacht aan het geven van voorlichting en het schrijven van rapporten. Het is nooit de intentie geweest om kant-en-klare applicaties af te leveren. Wat dat betreft zijn we meer dan tevreden dat die applicaties uit het project zijn voortgekomen", aldus Dos Santos.

Het komende jaar wil Dos Santos met het OASE-project nadenken over hoe de ontwikkelde applicaties in de lucht kunnen worden gehouden. Ook zal hij proberen om ontwikkelaars, brancheorganisaties en gebruikers bij elkaar te brengen.